Rólunk

Bevezető a Budapest folyóirathoz, és annak internetes változatához.

Az 1945-ös első szám címlapjaA Budapest folyóirat első ízben 1945 október 15-én indult útjára. 1947-ben szűnt meg a kiadása, ám 1966-ban a főváros kulturális folyóirataként újraindult, s 1988-ig jelent meg. 2003-ban egy, a Várost mindenek felett szerető társaság, mely Nagy Budapest Törzsasztal néven havonta találkozva elevenítette fel Budapest múltját, jelenét és jövőjét, úgy döntött: újraindítja a nagymúltú folyóiratot. 2004 januárjában jelent meg a "nulladik" mutatványszám, s március 15-én az első, majd egy hónappal később a második szám, azóta pedig havi rendszerességgel jelentkezik. A havilap főszerkesztője Buza Péter, egyes számait a szerkesztőbizottság gondozza (a lap történetével, új folyamának elindításával kapcsolatban Buza Péter jegyzetét érdemes elolvasni a mutatványszámban).

Ez az internetes felület korántsem hű tükre a kézzelfogható újságnak: nemcsak azért, mert a lap számos képpel, illusztrációval, korabeli fotográfiával teszi élvezetessé a főváros kulturális életéről, épületeiről, történelméről, hangulatáról, de mindenek előtt lakóiról szóló írásokat, hanem mert csak ízelítőt tud adni az egyes lapszámok tartalmából. A lap kiadásához, fennmaradásához elengedhetetlen az olvasók támogatása (vagyis az újság előfizetése). Ezért az internetes változatban számonként legfeljebb csak egy-egy cikket, illetve a hozzátartozó képeket közöljük. A teljes tartalom csak a megjelent lapban olvasható. 1945-től, vagyis a kezdetektől 2014 decemberéig lapunk teljes számai az Kereshető archivumban érhetők el.

Lapunk megrendeléséről az előfizetés menüpontra kattintva tájékozódhat.

Amennyiben lapunkkal kapcsolatban észrevétele, megjegyzése van, az impresszum menüpontra kattintva olvashatja e-mail címünket. Szerzőinkkel szintén a szerkesztőség e-mail címén keresztül veheti fel a kapcsolatot.