2020/10 szám (október)

Végtelen történet

A BUDAPEST alapításának ötlete – hetvenöt éve – Lestyán Sándor szívéből-lelkéből pattanhatott ki, de önmagát az ötlet menedzseléséhez talán kevésnek találta, s felkérte a főváros kulturális főhivatalnokát, dr. Némethy Károlyt, hogy karolja fel az ügyet. Aki vonzalmait követve be is állt főszerkesztőnek. Így jelenhetett meg 1945 októberében a Székesfőváros Kiadóhivatala gondozásában folyóiratunk első száma. Némethyről az azóta eltelt hét és fél évtizedben nemhogy tanulmány, de érdemi adatokat tartalmazó karrier- vagy élettörténeti írás sem jelent meg. Bemutatom őt olvasóinknak s a köztörténetírásnak.

vegtelen 1a

vegtelen 1b

Pohárnok Zoltán fametszetei kísérik az első BUDAPEST számokban a folyóirat főszerkesztőjének visszaemlékezését

Művelt, liberális szellemű, régi vágású, művészetet, irodalmat pártoló úriember” – írja Némethy Károlyról Rákosi negyvennyolcas hatalomátvétele előtt az egyébként pártosságáról ismert irodalomtörténész professzor, Tolnai Gábor. Ez idő tájt Némethy még magas hivatalt visel a városházán, s bár 1944-től betegeskedik (nyugdíjazását is kérte akkor, de aztán az események elsodorták az intézkedést), szorgalmasan ellátja feladatát mint a Városgazdasági, Idegenforgalmi és Közművelődési Ügyosztály tanácsosi rangú vezetője.

Közben – 1945-ben, rövid néhány hétig – rákényszerül arra, hogy elvállalja a már szovjetek uralta budai kerületek közigazgatásának újraépítését, lévén az egyetlen azon a parton élő vezető tisztségviselő a budapesti főhivatalból.

Hogy a helyzet igencsak keserves, tudta ő is. De tudta azt is, mit jelent vállalni a felelősséget. Az 1945 októberében főszerkesztésében először megjelent BUDAPEST hasábjain örökíti meg az utókornak az akkor történteket.

vegtelen 2

Némethy Károly az 1920-as évek végén

Buda főhivatalnoka

„1945. január 15. este. Hónapokig tartó távollét után végre itthon. Elszorul a szívem a feldúlt lakás láttára. Kis házam alagsorában (címe Sodrás, akkor Udvarhely utca 19. – B. P.) elképzelhetetlenül szűk helyen 25 ember.

Január 16. Kora reggel jelentkezik Záborszky László tanácsjegyző (…) kéri, vegyem át a vezetést (az hogy Lipótmező néven egyesítsék a felszabadult budai részeket, s alakítsák meg a terület közigazgatási rendszerét, az oroszok parancsa volt – B. P.). (…) Az elöljáróság az Udvarhely utca egyik kis villájában működik. (…) Olyan nyüzsgés, mint egy hangyabolyban. Rögtönzött megbeszélés: valószínűleg a felszabadult Buda más részein is megindult az élet, központi közigazgatási szervet kellene tehát létesíteni – mondják. Ellátogatok a rendőrségre is. Mindenütt tömegek. Kopott, szomorú emberek, legnagyobb bajuk a teljes bizonytalanság. (…)

Január 18. Az orosz parancsnokság jóváhagyásával megkezdem a munkát. (…)

Január 19. Az eddigi elöljárósági helyiséget az orosz katonák veszik igénybe. (…) A Tárogató út 2. alatt kötünk ki: Kereskedők Menháza (Megyeri Krausz Lajos Alapítványa). A német Gestapo használta (…).

Január 20. Berendezkedés az új épületben. Robinsonnak érzem magam. Piszok, betört ablakok, egy-egy helyiségben összezsúfolt bútor, írószer, amit a menekülő németek már nem tudtak elvinni. (…) Percek alatt beosztjuk a helyiségeket. (…) Kitűzzük a nemzeti lobogót és az orosz zászlót. (…) Be jó, hogy megint dolgozhatunk!

Január 21–24. Igazolványt kapunk az orosz parancsnokságtól. A központi fűtést úgy ahogy rendbe hozták, de azért melegen felöltözve lehet csak a hideget kibírni. Új osztályokat kell létesítenem: Széman Sándor min. tanácsos vezeti az általános igazgatási osztályt. – Jancsó Vilmos kertészeti aligazgató (Némethy veje, Lívia lányának 1930 óta férje – B. P.) veszi át a köztisztaságot. (…) 12 tagú tűzoltóság dolgozik kézi szerekkel – mentő és betegszállító osztagot alakítunk (…) A műszaki osztályon egyesítjük a víz-, gáz- és elektromos műveken kívül a BSzKRt, sőt a posta- és telefonigazgatóságot. (…) Az anyakönyvi ügyekkel vagyunk kissé megakadva (…) házasságkötést államilag kinevezett anyakönyvvezető nélkül nem végezhetünk, tehát a házassági szándékot kötelezően feljegyezve, figyelmeztetjük a sűrűn jelentkező feleket – közöttük oroszok is (nem találtam nyomát sehol másutt, mint ebben a szövegben, hogy az elfoglalt városban oroszok és oroszok – vagy magyarok? – egybekeltek! – B. P.), hogy a rendes állapotok visszaálltával törvényes formaságok közt kell újból megjelenniök az illetékes anyakönyvvezető előtt. (…) Szerencsére az igazgatásunk alatti területen elég nagymértékben megőriztek élelmiszereket (…) a feltalált készletekből, önkéntes adományokból és más célra már nem használható lovak levágásával már az első napokban népkonyhát állítottunk fel, amely hamarosan 100, sőt nemsokára 1000 ebédet tud kiosztani. Naponta megkóstolom – igazán jóízű. (…) Nagy munka a temetetlen hullák elföldelése és a sok száz állati tetem elásása. De teljes erővel fekszünk bele ebbe a munkába is – talán elkerülhetjük majd tavasszal a járványokat. (…) A vízvezeték nem funkcionál. Karavánok vonulnak az utcákon edényekkel felszerelve kutakhoz, melyeket ellenőrzünk. (…)

vegtelen 3

Némethy tűzoltószemlén vesz részt, 1935

Január 25. (…) Megtanulom még jobban szeretni, de egyidejűleg még jobban le is nézni azt a kétlábú fajtát, melyet nem tudom milyen alapon nevezett el a nagy Linné homo sapiensnek. (…) általában azt mondhatom: Buda népe jobban állja a megpróbáltatásokat, mint reméltem. (…) Nevetni, de egyszersmind dühöngésig bosszankodni csak olyakor kell, mikor például valaki azért tesz panaszt, hogy „társadalmi állása” miatt nagyobb lakásra lenne igénye (…) vagy, hogy a szociális osztályon nem kapott felöltőt, holott a bundája rámelegedett, esőköpenye pedig még túl könnyű viselet. (…) Óriási szenzáció: kétnapi kalandos utazás után megjön Pestről az első sajtótermék: a Szabadság. Felolvassuk (…) soksorosítjuk (…).

Január 26–31. (…) Orosz parancsnokunk rendelkezésére nem egyszer kell kivonulni az egész közigazgatási személyzetnek (…) az utakra havat lapátolni. (…) összegyűjt bennünket, felolvassa, tolmácsával lefordíttatja a Pravda cikkét a fegyverszünetről. Csakhogy legalább idáig eljutottunk!

Február 1–6. (…) összeköttetést Pesttel csak egészen elszórt esetekben sikerül létesíteni. Értesülök a pesti városigazgatás működéséről, vezetők megválasztásáról.

Február 7. Sikerül vállalkozót találnom, aki részletes jelentésemet átvigye Csorba Jánoshoz, Budapest új polgármesteréhez, kitől már másnap megkapom a választ, jóváhagyást eddigi működésünkre és rövid utasításokat a jövőre. S ezzel lezárul a budai közigazgatás első fejezete és Hőskora!”

A BUDAPEST következő lapszámában, 1946 februárjában az 1945. február 10-től 15-éig terjedő időszakot is naplózza a főszerkesztő Utazás Pestről Budára címmel. Pest és Buda közigazgatásának személyes újraegyesítéséről szólnak azok a mondatok. Ezt követően Némethy hamarosan visszatérhet régi hivatalába, s ezzel véget is ért személyes részvétele Buda közigazgatásában. Az Arcanum közkinccsé, olvashatóvá tette a BUDAPEST évfolyamait. Ha valakit az itt erősen megkurtított írás részletei érdekelnek, ajánlom, olvassa el a teljes visszaemlékezést. Tanulságos.

vegtelen 4

Ott van az Operaházban Liszt szobrának leleplezésén, 1936

Budapest közművelője

A Némethy család két generációja is a magyar államigazgatás és a református egyház elitjéhez tartozott. A fővárosi főhivatalnok édesapját, ujfalusi Némethy Károlyt valóságos belső titkos tanácsosként, nyugalmazott belügyi államtitkárként, a felsőház tagjaként, a budapesti és a heves-nagykunsági református egyházmegyék örökös gondnokaként (valamint a Magyar Közigazgatás főszerkesztőjeként) búcsúztatja 1941 decemberében a nekrológ. A BUDAPEST alapító főszerkesztőjének öccse, Imre törvénymagyarázó jogtudósként vitt különböző társadalmi-közéleti szerepeket mint a magyar királyi törvényszék – a kúria – bírája. A titkos tanácsos édesapja, Némethy Lajos – aki 1896-ban családjának a nemesi címet megszerezte – köztiszteletnek örvendő, humanizmusáról híres lelkész volt Debrecenben, a nagytemplom gyülekezetének élén.

A második Némethy Károlynak, aki egyébként atyja nyomdokain járva évtizedekig volt a magyarországi református egyház főgondnoka is, egész életútja bizonyította, hogy ha megvan is a véleménye a homo sapiensről, elfogadja és támogatja az embert, olyannak, amilyen. Akin segíteni kell.

György Endre kötetében (Amíg városatya lettem – 1931) publikált önéletrajzában árulja el, hogy eredetileg diplomáciai pályára készült (perfekt német, francia, angol nyelvtudással), de „a tudományos és a miniszteriális szolgálatnál színesebb, mozgalmasabb pályára vágytam, Budapest nagy fellendülése, kivirágzása fogott meg, úgy hogy 22 éves koromban már büszkén viseltem a székesfővárosi címzetes fogalmazói titulust.”

Valóban. Azok az esztendők (Némethy 1890-ben született, 1912-ben volt 22 éves) a főváros látványos, dinamikus fejlődésének évei, legendás korszak. Hihető, hogy magával ragadta a lendület a felkészült fiatalembert, aki aztán tehetségét bizonyítva, viharos sebességgel haladt felfelé a hivatali ranglétrán. Az V. kerületi elöljáróságon iktatóként kezdte, innen az újonnan felállított fővárosi Szociális és Kulturális Ügyosztályhoz került. Néhány év még, s már az első vonalban szolgál: Bárczy István közvetlen munkatársa, titkára. 1914-ben tartalékos tisztként behívót kap, a brassói cs. és kir. 2. sz. székely huszár­ezredhez kerül, hamarosan a fronton találja magát. Két esztendő lóháton Galíciában, a Felvidéken, Orosz-Lengyelország mocsaras pusztaságain, majd Erdélyben. Utolsó szolgálati állomásán, 1918 elején, József főherceg kolozsvári parancsnokságának politikai osztályán kapott beosztást. Számos hadi kitüntetéssel szerelt le, koronázásakor IV. Károly aranysarkantyús vitézzé ütötte.

Visszatér a városházára, Bódy Tivadar polgármester titkára lesz. Közben, 1919 kezdetétől 1920 közepéig betegségeivel küzd otthon s a legkülönbözőbb szanatóriumokban: súlyos reumát és tüdőbetegséget hozott haza a frontról. 1922 és 1926 között, a Városrendezési Ügyosztály hivatalnokaként tűzrendészeti ügyekkel foglalkozott, a fővárosi tűzoltóság újjászervezése és modernizálása neki köszönhető.

Tartalmi fordulat következik karrierjében (minden rosszban van valami jó): „… a hosszú betegeskedés alatt végigtanulmányozott történelmi és kulturális anyagot rendszeresen kezdtem feldolgozni – írja idézett önéletrajzában. A székesfőváros művészeti és múzeumi ügyeit a mindig súlyosbodó gazdasági viszonyok között is sikerült a kellő színvonalon fenntartani, megindítva sok olyan akciót, melyeknek gyümölcseit remélhetőleg a közeljövőben élvezhetjük.” Ezek a „gyümölcsök” korszakos jelentőségűek valóban. Igaz, hogy a Fővárosi Könyvtár alapítója Liber Endre (így a Wenckheim-palota botrányos megvásárlása nem Némethy sara), de a hálózat kiépítése, a működés rendjének kialakítása már az ő nevéhez fűződik. 1931-ben nyílt meg az intézmény, s főszereplőnk, aki 1926–1930 között négy évig volt Ripka Ferenc főpolgármesteri hivatalának vezetője, akkor már egy esztendeje az ezt a területet felügyelő Közművelődési Osztály vezetője. Egy másik emblematikus intézmény, az 1933-ban a Károlyi-palotában rendeltetésének átadott Fővárosi Képtár pedig már minden részletében az ő alkotása.

vegtelen 5

A főváros telket adományoz az olasz kormánynak, 1938

Végeredményben ennek a tartalmi pályamódosításnak köszönhetjük a várostörténet máig nagy becsben tartott kézikönyvsorozatát. 1932-től jelenik meg az évkönyv, a Tanulmányok Budapest Múltjából sorozat köteteit 1943-ig Némethy főszerkesztette. A várostörténeti kutatás eredményeinek rendszeresített bemutatásával új műfajt teremtett Budapest irodalmában. Önálló szerkesztői munkája a nagy árvíz századik évfordulóján, 1938-ban megjelent tanulmánykötet (A pest-budai árvíz 1838-ban). Új alapokra helyezte az iskolán kívüli népművelés intézményrendszerét, szabadegyetemet szervezett az érdeklődő laikusoknak Budapestről.

A harmincas évektől a kulturális diplomácia kulcsfigurája, perfekt nyelvtudása s hivatali felkészültsége teszi alkalmassá, hogy a városvezetés nemzetközi aktivitásában szerepet vállaljon. Ez irányú tapasztalatainak összegzése az 1947-ben (!) megjelent, Városközi diplomácia és Budapest Székesfőváros a külfölddel való érintkezésben című kötete. A közművelődési terület fejlődéstörténetét is könyvben foglalta össze, még 1935-ben jelent meg A székesfőváros kultúrpolitikájának nemzeti jelentősége című munkája.

(Szak)irodalmi munkásságának hattyúdala a BUDAPEST, a „Székesfőváros történeti, művészeti és társadalmi folyóiratának” megalapítása. A reprezentatív tartalmú és kivitelű sajtótermék imázsteremtő hozadéka – noha 1947 decemberében a politika félbeszakította a kísérletet – máig érezteti a hatását. Ezzel a vállalásával ugyancsak iskolát teremtett, elveire bátran építhet bárki, aki arra készül, hogy polgárt nevel a fővárosban, amelynek históriájában százötven év óta csak ritka pillanatokban van erre igazi esély.

Érthetetlen, miért nem fedezte még fel eddig a VÁROS, hogy kellene végre valamit tenni emlékét megörökítendő. Nincs utcája, intézményt nem neveztek el róla, nincs emléktáblája, díjat nem alapítottak nevével, amellyel például a kurrens várostörténeti írások szerzőit honorálhatnák. Nehezen érthető? Dehogy!

Itt tartunk egy születésétől szükségképpen polgári város polgári társadalmának fejődésében.

vegtelen 6

Ilyen ma a Sodrás utcai Némethy-villa

Egy kép és más semmi

Csák Icával kötött házasságából Némethynek egy leánygyermeke született, Lívia. Többször is nekifutottam az elmúlt tíz esztendőben, hogy a lehető legtöbbet megtudjak leszármazottairól – ha vannak. Sok más főhivatalnokkal együtt 1948. január elsejével nyugdíjazta az új főváros (nyugdíj nélkül persze). A következő esztendő első hónapjaiban elveszik a Sodrás utca 19. szám alatt 1930 körül épült emeletes villáját – az otthonát. Bérlakásba költöznek, a Margit körút 64/b alá. Hosszas betegeskedést és gyomoroperációt követően, éppen csak megérve sorsa telének keserves tavaszát, 1949. március 27-én leánya és özvegye utolsó útjára kíséri a Farkasréti temetőben. Ötvenkilenc éves volt. Veje, ifj. Jancsó Vilmos (1945-től, egyébként szintén 1949-ig, amikorra a hatalom leszámol a régi elittel) a fővárosi kertészet vezetője valószínűleg nincs jelen a szertartáson. Valamikor 1943–44 körül vált el Líviától, Budapest Főváros Levéltára őrzi azt az 1944-es keltezésű dokumentumot, amely a házaspár vagyonmegosztásának adatait tartalmazza.

Hogy pontosan mikor és mi történt Jancsóval az ötvenes években, erre a kérdésre nincs válaszom. A családkutatás alig hozott eredményt, mindössze egy árva fénykép került a birtokomba a főváros szakfőhivatalnokáról. Második feleségétől, Gévay-Wolff Évától kaptam, akinek édesapja megint csak a régi elit tagja: Gévay-Wolff Nándor a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium államtitkára volt.

A budapesti telefonkönyv 1963-as kiadásának listájában jelenik meg neve újra mint „mezőgazdasági mérnöké”, meglepő lakcímmel: Károlyi Mihály utca 16. Ez a Fővárosi Képtár, de 1957 óta már és máig a Petőfi Irodalmi Múzeum palotája. Csorba Csillát hívtam fel, neki küldtem e-mail üzenetet, akivel azóta állok munkakapcsolatban, amióta negyed századdal ezelőtt – a későbbi főigazgató asszony akkor az ikonográfia–fotó terület gazdája volt – együtt elemeztük azt az Ady-Csinszka fotográfiát, amelyet Szombatfalvy Albert leszármazottaitól kaptam kézhez Kispest könyvem adatgyűjtése során.

Válaszából kiderült, hogy az egykori főkertészt nem ismerte, az özvegyét viszont igen. Aki a múzeum épületében kialakított lakásban élt, ahol egyébként 1981-ben halt meg ura: „Jancsó nénit ismertem, a múzeum vett neki egy lakást 1999-ban, hogy kiköltözhessen. A múzeum munkatársai gondozták a lakást, sokat jártak hozzá. Mikor meghalt, 2012 körül, kaptunk egy értesítést egy idős hölgytől (…) távoli rokon volt. (…) Pár PIM-hez tartozó vagy a PIM-nek kellő dolgot összepakoltuk, hogy majd elhozzuk. (…) Ez egy szombati nap volt. Mikor ott voltunk, megjelent egy fiatal pár, mondván (…) rokonok. Mindennek megkérdezték a korát, kb. árát (festményekét, szobrokét), s azután elmentek. Sajnos hallották, hogy az idős hölggyel megállapodtunk, hogy a kulcsot a PIM portájára letesszük neki. A szombatról vasárnapra virradó éjjel az egész lakást csontig kipakolták, szó szerint semmi sem maradt benne.”

Jancsóné Gévay-Wolff Évával 2010 körül találtam kapcsolatot. A múzeum szerezte lakásban, a Nyáry Pál utca 9. szám alatt élt. Csak a gondozójával tudtam beszélni, s aztán találkozni. Aki ápoltja üzenetével – nem akar senkivel sem találkozni – egyetlen dokumentumot adott át. Rég halott férje fotóját.

vegtelen 7

Jancsó Vilmos az 1960-as évek elején

Copyright © 2020 Budapest Folyóirat. Minden jog fenntartva.