Rátonyi Gábor Tamás

Rátonyi Gábor Tamás1970
újságíró

Nem büszkén, de nem is keserűen: talán egyetlenként mondhatom e illusztris társaságból, hogy "csak" szerelmese vagyok Budapestnek, nem dolgozom vele. Távközlési újságíró vagyok, jelenleg az [origo] munkatársa - korábban más lapoknál, az előző évezredben pedig még az újságírástól is távol eső foglalkozások űzőjeként dolgoztam - mindvégig a fővárosban.

Pesti vagyok, nem budai: belaktam, beutaztam, felfedeztem, amit tudtam a Duna bal partja városhatáron belüli részeiből, jelenleg Zuglóban élek. Családom jórésze szintén budapesti, egyedül én születtem apám vidéki munkahelyének városában, ahonnan nem sokkal később visszatértünk Pestre - emlékem semmi nem is maradt belőle, csak egy bejegyzés a személyi igazolványban.

Szeretek beszélni a városról, társaságban, vagy éppen az interneten: egy, a város múltjával foglalkozó, azon merengő, a változásokon dühöngő, immár hat éve zúgó hozzászólásfolyam - vagyis internetes fórum topikjának - nyitója voltam. Ennek révén, és Kósa Judit szíves invitálására csöppentem a Nagy Budapest Törzsasztal társaságába, majd Buza Péter felkérésére kezdtem szerkeszteni a folyóirat honlapját, és a havilap Tükörtopik rovatát, s lettem alkalmi szerzője is az orgánumnak.

Nyüzsgök, de nem értőn: autodidakta városismerő, később webszerkesztő, majd - a kényszer hatására - szintén önképzett szakszervezeti vezető lettem, főként ezek töltik ki a munkán túli időmet.

2006. február