Fodor Béla

Fodor Bélatanár, író

Röviden magamról:

Budapestre csak tíz éves koromban költöztünk, így tulajdonképpen "vidéki gyerek" vagyok, aki nehezen szokta meg a falusi szabadság után a városi életet. Igaz, hogy a debreceni egyetemi évek kivételével, azóta itt élek a városban, amelynek - Cseh Tamás dalát idézve - neve is van, Budapest.

Hivatalos képzettségem szerint történelemtanár vagyok, de a sors (jó vagy rossz?) szeszélye a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár várostörténeti gyűjteményébe sodort, ahol egy idő után komolyabban elkezdtem a város történetével foglalkozni. Ennek írásos lenyomata a 90-es évektől követhető nyomon. 1996-ban jelent meg első képeskönyvem a Másik Budapest címmel, amely az 1950-ben Budapesthez csatolt településeket mutatja be régi képek, szövegek segítségével (ezt Horváth Tamás barátommal közösen készítettük).

Tagja vagyok a Zugló helytörténetével is foglalkozó Herminamező Polgári Körének (ez természetesen nem egy orbánista polgári kör!), így a kerület történetével kiemelten is foglalkozom: szerkesztésemben jelent meg a Zuglói lexikon, s több helytörténeti kiadvány. 1998-tól megszűnéséig a Népszabadság Budapest mellékletébe is rendszeresen írtam kisebb-nagyobb cikkeket, elsősorban a főváros múltjáról, lakóiról, legendáiról, házairól.

Ha kissé cinikus akarok lenni (s mért ne legyek az) már nem csak a városban, hanem a városból élek. Úgy tűnik Budapest lett a munkám, hobbim, kenyerem.

2006. január