Könyvjelző

PORZÓ: UTAZÁS PESTRŐL BUDAPESTRE
FEKETE SAS KIADÓ


konyv_1.jpg

Pontosan 110 éve jelent meg Porzó, vagyis az ezen az írói álnéven dolgozó kitűnő újságíró, Ágai Adolf kötete, melyben szinte mindent megírt, ami 65 év alatt, 1843 és 1907 között történt itt abban az időben, amikor – Ágai – dőlt, avagy kurzív betűit is átvéve idézzük – „dicstelen kicsi német városból vált az országnak fényes, magyar székes fővárosává”. Ezt az egyébként nem csak helytörténetként, de roppant szórakoztató olvasmányként is forgatható kötet, Budapest-történeti alapmű most reprint kiadásban újra elérhetővé vált.
Ára: 5000 Ft

MINDENT A MAGA HELYÉNVÁROSLIGET, VÁROS, VÁR
Magyar Urbanisztikai Társaság


konyv_2.jpg

A Városligetben és a Várban tervezett építkezésekkel kapcsolatos kérdésekkel, kételyekkel, lehetséges javaslatokkal foglalkoztak a Magyar Urbanisztikai Társaság nagy érdeklődéssel kísért konferenciái 2014-ben és 2015-ben. A kötetben tizenhét szerző mondta el, avagy írta le a véleményét a témát illetően, s ezeket szerkesztette kötetbe Körmendy Imre és Schneller István. A könyvben a Városliget létrehozásának, megtervezésének, kialakításának s további történetének leírása is elolvasható.

Ára: 2200 Ft

Megvásárolható: FUGA Budapesti Építészeti Központ,Petőfi Sándor utca 5. és MUT, Liliom utca 48.

ADALÉKOK A NÉPKÖZTÁRSASÁG ÚTJA TÖRTÉNETÉHEZ


konyv_3.jpg

Ez lett az „Adalékok…” sorozat első kötetének címe, amikor 1982-ben egyévnyi lelkes, az útvonalat házról házra bejáró, az akkori állapotokat képben és írásban megörökítő, a helytörténeti információkat begyűjtő „társadalmi munka” után elkészült. Az akkor megszerveződött csapat, amely egy évvel később a Budapesti Városszépítő Egyesület alapítója is lett, a következő évtizedben bejárta az egész Terézvárost meg Erzsébetváros, Józsefváros, Ferencváros belső területeit. Ezekből a gyűjtésekből is könyvek lettek, s azután következett a Lipótváros, a Belváros, a Víziváros, a Margitsziget és a Tabán. Az Adalékok… sorozat még hozzáférhető kötetei beszerezhetők az Egyesület székhelyén.
Áruk kötetenként: 1500 Ft

Kapható: Budapesti Városvédő Egyesület, XII. ker. Böszörményi út 20–22.