Akkor (hetedszer) szüret!

Jókai Mór – és a Jókai-kert meg a környéke szűk százötven esztendeje is élvezője (vagy inkább elszenvedője?) volt az évről-évre megrendezett svábhegyi szüretek fergeteges eseményeinek. A népmulatságnak, amelyre hivatalos volt nem csak Buda, de a balpart minden rendű és rangú polgára is, sok vendége csődült össze, az persze tény, hogy főleg nem a városi arisztokrácia köréből. Ez volt az őszi alkalom, amikor nép elözönlötte a szőlővel sűrű vidéket. A másik ünnepkör a Pünkösd, hasonnemű élvezetekkel. Sajnos csak ez utóbbiról maradt ránk az írófejedelem autentikus leírása, így hát abból rakhatja össze a történések kései tanúja, mit is élt át e jeles napokon a Költő utca s vidéke: „…mintha az egész város kimozdult volna a helyéről, úgy tódultak föl a hegyi utakon már hajnalhasadtakor a mulató csapatok: dalárdák, céhek, egyesületek, iskolák zászlóikkal, énekelve, dobolva (…) fiatal serdülő leánykák, arcuk a hegyi légtől pirosra festve, cilinderes gavallérok, hölgyeik nagykendőjével a karjukon (…), kevély bakák piros pozsgás szakácsnőik kíséretében. (…) Elolvasott hírlapok szolgálnak abroszul, a melyekre kiterítik a háziasszonyok lakomáik kincsét (…) A lemenő nap negyvenezer embert is lát táncolni, ujjongani, tombolni a Svábhegyen. A zöld gyepen egész szérűk vannak már taposva a polka- és csárdás-tánctól (…) Aztán a fölkelő hold látja ugyanazt a népfolyót visszahömpölyögni (…) Zilált öltözetek, összegyűrt kalapok, fűtől foltos fehér ruhák és anginét pantallók (…) egymást támogató alakok, danoló csoportok, hahotázó, bőrébe nem férő őstypusai a fővárosi parasztnak…” (Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képekben, 9. kötet, 1893)


szuret-01.jpg

Hát, negyvenezer vendégre nem számítunk idén az immár hetedszer felújítva megszervezett Svábhegyi Szüreten, a Kadarka Kör és támogatói lassan-lassan nem csak hagyományt idéző, de teremtő rendezvényén: Budapest közönségének szokásrendje az idézett idők óta eltelt négy emberöltőnyi időben alaposan megváltozott. De néhány százra igen, ahogy 2011 októbere óta mindig, amikorra először hirdettük meg a múltidéző és a budai bort ünneplő eseményt.
A BUDAPEST olvasói jó néhány közleményben találkoztak már a tárgyalt eseményhez szorosan hozzátartozó kulcsszavakkal: Kadarka Kör, Svábhegyi Szüret, ANNO, az újjászületett budai vörösbor, de biztosan nem árt egy-két mondatban újra összefoglalni, mire megy ki a játék.


szuret-02.jpg

2009-ben, a Firkász Vendéglőben alakult meg a Kadarka Kör (azóta már sok éve a Gundel borpincetermében terítik meg borvacsoráink asztalát). Sokféle foglalkozást űző, hivatást gyakorló hölgyekből (kadarnagysádokból) és urakból (kadarnagyokból) szerveződött a huszonöt fős társaság, akiknek közös vonása, hogy borbarátok, s hogy együttműködnek a közös célt elérni: legyen újra budai vörösbor. Mert hogy az a hajdan híres (ismert export) terméke a városnak már több mint egy évszázada nem létezik.
A társaság nonprofit vállalkozást alapított, a hajdani Jókai-kert mintegy 0,2 hektáros területét betelepítette a régi cuvée összetevőinek szőlőoltványaival (túlnyomó részben Kadarka, egyötöd arányban Csóka és Kékfrankos), és a most már ötéves ültetvény gyümölcséből, a 2016. évi termésből el is készíttette az ANNO néven újjászületett, régi recept s eljárásrend szerint készülő vörösbort. A 2017. évi Nemzetközi Kadarka versenyen, Kiskőrösön ezüstérmet érdemelt a fél literes bordeaux-i palackokba zárt történelmi nedű, amelyet Hanti Tamás pincészete – társai, Szabó Gyula István és Megyeri Szabolcs – varázsolt a gyümölcsből Monor-Strázsahegyen.


szuret-03.jpg

A termőterület mérete nyilvánvalóan határt szab a forgalomba hozható tétel nagyságának, úgyhogy egyelőre négy vendéglátóhelyen szolgálják fel palackjait: az óbudai Kéhliben, a pesti Gundelben, a budai Spejz asztalánál – meg Ráckevén, Farkas Jóska kadarnagyunk Wellness hoteljében.


szuret-04.jpg

Ha úgy tetszik, ennek a kétségtelen sikernek is ünnepe lesz a hetedik Svábhegyi Szüret október 13-án, a tetthelyen, ahol álmaink-reményeink valóra váltak. Főszereplők: Laborfalvi Róza (Saly Noémi) és maga az ősz mester (Tóth Yózsi), akik a tánccal és énekkel, zeneszerszámokkal közreműködőket vezénylik. Az illusztrációként ide iktatott meghívóból a pontos részleteket is megismerhetik. A műsor ingyen élvezhető, a borkóstolás lehetőségéhez, a frissen préselt musthoz, a lilahagymás zsíroskenyérhez némi adomány révén juthatnak hozzá a vendégeink.
Aki nem jön el, magára vessen!

Meghívó >>>