Mézes a Mackó

Forrás: Fortepan.hu

„A szocialista vendéglátóiparban új színfoltként jelentkeztek a Mackó büfék. Jellegük a büfé és a csemegeüzletek társításából alakult ki. Az üzletek állva fogyasztásra és csomagolásra rendezkedtek be. Kivitelükben és berendezésükben a korszerűség a jellemzőjük” – írta a hatvanas évek elején megjelentetett Szállodák és vendéglátóhelyek című kiadvány, amely arról is tudósított: efféle büféből hat nyílt Budapesten.


mezes-01.jpg

A legismertebb Mézes a belvárosi Kígyó utcában várta a nagyérdeműt, a továbbiak saját nevet is nyertek a keresztségben: a Nagymező utcai Budapest, a József körúti Baross, a Széna téri Budai, a Váci utcai Anna avagy Édes Mackó lett, míg a Ferihegyi címkéje önmagáért beszélt. További négy bolt Bistro Mackóként üzemelt. Itt le lehetett ülni, és a látványkonyhákban elkészített grillételeket is felszolgálták. A Mackóknak a kínálat mellett általános jellegzetességük volt az ultramodern berendezés, a sok neon és a temérdek konyhai gép.


mezes-02.jpg

Az itt látható két felvételt a Kígyó utcai Mézes Mackóról készítette Bauer Sándor, a Vendéglátás című lap fotósa, aki 1957-től csaknem fél évszázadon át örökítette meg a cukrászdákat, büféket és éttermeket. Az 1930-ban született riporter az MTI jogelődjénél, a Magyar Film Irodánál kezdte pályáját, és dolgozott az Esti Hírlapnál is. Képeiből nemsokára a felvételeket rendelkezésünkre bocsátó Fortepan mutat majd be bő válogatást. (N. K. J.)